Pienyrityksen kansainvälistyminen

Kansainvälistyminen saattaa kuulostaa todella oudolta ja kaukaiselta asialta pienyritykselle tai yksinyrittäjälle. Kielimuuri, erilaiset lait ja käytännöt, maksujen suorittaminen… Kaiken selville ottaminen voi tuntua ylivoimaiselta. 

Neuvoja on kuitenkin saatavana paljon. Useilla paikkakunnilla on yrityksiä varten elinkeinoasiamies tai vastaava taho, josta näitä neuvoja voi käydä kysymässä. Yrittäjäyhdistykset järjestävät koulutuksia aiheesta ja näissä tilaisuuksissa voi myös verkostoitua ja kysyä neuvoja kokeneemmilta tai lähteä yrittämään yhdessä kansainvälistymistä toisen pienyrittäjän kanssa. 

Mitä kansainvälistyminen sitten tarkoittaa? Mitä voisit myydä ulkomaille? Esimerkiksi kaikkia tuotteita, joita myyt Suomeenkin, verkkokursseja, e-kirjoja, suunnittelupalvelua, piirustuksia, valokuvia, käsitöitä… Ennen oman verkkokaupan perustamista voit kokeilla jotain valmista alustaa, esimerkiksi Etsy tai eBay. Näissä verkkopalveluissa on valmiina maksumahdollisuus luottokortille ja ne toimivat englanniksi.

Yksi hyvä mahdollisuus tuoda osaamistaan esille ulkomailla ovat messut. Käy itse ensin paikan päällä tutustumassa messuihin ja mieti sitten, voisitko joku vuosi perustaa oman messuosaston yksin tai yhdessä jonkun toisen yrittäjän kanssa. Messut kiinnostavat aina myös lehdistöä ja muuta mediaa ja saat tilaisuuden olla esillä.

Seuraatko hankintailmoituksia? Suomessa tarjouspyyntöjä julkaistaan Hilmassa ja pienhankintapalvelussa, mutta samanlaisia palveluita on muissakin maissa. Kannattaa rohkeasti seurata näitäkin kanavia ja pyytää tarvittaessa apua oman tai lähipaikkakunnan yrityspalvelukeskuksesta. Lakiasioista löytyy lisäksi tietoa myös esimerkiksi Suomen Yrittäjien sivuilta: https://www.yrittajat.fi/yrittajan-abc/kansainvalistyminen/opas-kansainvalistymiseen-490189

Näköpiiriä ja markkinoita kannattaa aina laajentaa! Muita kansainvälistymisen etuja ovat mm.:

  • kehität ja parannat kielitaitoasi
  • saat lisää itsevarmuutta
  • opit uutta myös työskentelytavoista ja – menetelmistä
  • asiakkaat arvostavat kansainvälistä kokemusta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *